Hoe veilig is het zelf bleken van je tanden?

Op de consumentenmarkt voor tanden bleken zijn tegenwoordig verschillende doe-het-zelf tanden bleek producten verkrijgbaar. De laatste maanden verschijnen ook steeds meer thuis bleek setjes op de Nederlandse markt. Met al deze tanden bleek producten rijst natuurlijk de vraag; “hoe veilig is het als u zelf thuis uw tanden bleekt?”

Zelf tanden bleken

De producten om zelf tanden te bleken doen het goed. We hebben geen exacte cijfers maar door het volgen van trends in de markt zie je dat er steeds meer merken en verschillende soorten blekers op de markt komen. Daarnaast rijzen tanden bleek klinieken als paddestoelen uit de grond.

Dat zelf tanden bleken een succes blijkt te zijn is ook niet zo vreemd. De bleekproducten zijn een stuk goedkoper en doen hun werk net zo goed als wat specialisten of tandartsen gebruiken. Daarnaast heeft iedereen het zogenaamd druk, dus is het ideaal als men op eigen gelegenheid kan bleken.

Er zijn voldoende betrouwbare producten die u zo op via het internet kunt bestellen. Ook de grotere merken doen mee, zij brengen tandpasta’s voor witte tanden op de markt.

Veiligheid van zelf tanden bleken

De tanden bleek producten bevatten doorgaans een veel lagere peroxide-gehalte dan wat de tandarts gebruikt. Dit betekent dat de bleekgel minder krachtig is en je dus meerdere keren moet bleken alvorens uw tanden witter worden.

Het gehalte peroxide is echter zo laag, dat dit de veiligheid van uw gebit in de meeste gevallen niet in gevaar brengt.

Zelf tanden bleken tips

Ook al zijn de meest betrouwbare producten veilig om zelf te bleken, u doet er goed aan om bepaalde zaken in acht te nemen. Hieronder een enkele hulpzame tips wanneer u thuis tanden gaat bleken.

1. Volg de instructies exact op

Neem hier even de tijd voor. We begrijpen dat u zo snel mogelijk aan de slag wilt gaan maar het is slim (en logisch) om de instructies eerst goed door te nemen. Lees de handleiding een aantal keer totdat u zeker weet hoe het bleekproces exact in z’n werk gaat.

Doorgaans moet u de bleekgel gemiddeld 30 minuten gebruiken. Let hier goed op want te lang en te veel gebruiken kan juist tot gevoelige tanden leiden.

In de instructies staan vaak ook waarschuwingen m.b.t gevoeligheid van de tanden. Bekijk of dit voor u van toepassing kan zijn. Vermijd na een bleeksessie bepaalde dranken zoals cola, sap of iets anders met koolzuur.

2. Wees realistisch

Verwacht geen wonderen maar wacht het resultaat rustig af. Sommige bleekproducten hebben heel snel effect terwijl u bij andere weer enkele momenten moet wachten. Daarnaast is het resultaat ook afhankelijk per individu.

Zwangere vrouwen kunnen tanden bleken het beste even vermijden. Dit geldt ook voor voedvrouwen.

Kronen worden niet witter. Als u kronen heeft die zichtbaar zijn bij het lachen, raadpleeg dan eerst uw tandarts. De kans bestaat dat door het bleken een kleurverschil ontstaat.

3. Word geen bleekverslaafde

Sommige mensen denken dat hun tanden veel witter worden door extreem veel te bleken. Tenzij u voor de welbekende Hollywood Smile gaat raden wij u dit af. Zodra uw tanden een aantal tinten witter zijn geworden hoeft u het geheel alleen periodiek te onderhouden. Het tanden bleek product die u gebruikt geeft meestal aan hoe vaak u uw tanden moet bijbleken.

Conclusie; is zelf tanden bleken veilig?

Ja, u kunt er vanuit gaan dat als u de instructies goed doorneemt er weinig mis kan gaan. Gebruik vanzelfsprekend uw gezond verstand. Als iets niet goed voelt, stop dan direct met de kuur en raadpleeg uw tandarts.

In vergelijking tot de tandarts zijn de thuis bleek producten veel voordeliger. Bent u niet tevreden met het resultaat? Dan bent u ook geen hoge investering kwijt.

Een reactie plaatsen