Hoe veilig is tanden bleken?

Wil je binnenkort je tanden bleken en ben je benieuwd of het wel veilig is? In dit artikel lees je over de risico’s van tanden bleken. Je krijgt ook antwoord op de meest gestelde vragen over de veiligheid van tanden bleken.

Risico’s bij het bleken van je tanden

Je tanden bleken kan gepaard gaan met enkele risico’s zoals verkleuring, pijn en gevoeligheid. De risico’s zijn voor iedereen anders. Wat de een ervaart kan voor de ander totaal anders zijn.

Hieronder staan enkele veel voorkomende risico’s van tanden bleken:

1. Verkleuring kort na het tanden bleken

Het komt voor dat je tanden binnen enkele weken na het bleken weer een gele kleur krijgen. Dit is vervelend, omdat je graag lang van je witte tanden wilt genieten. Door voedingswaren zoals koffie, thee en wijn kleuren je tanden sneller geel.

Let dus op wat je eet na het bleken van je tanden.

Het kan ook gewenning zijn. Kijk vaak genoeg naar de nieuwe witte kleur van je tanden en het gaat steeds minder opvallen. Je denkt onterecht dat je tanden weer geel zijn, terwijl je in werkelijkheid gewoon de nieuwe witte kleur gewend bent geraakt.

Hoe dan ook, het blijft mogelijk dat de witte kleur niet zo lang wit blijft zoals je had gehoopt.

Belangrijk om in dit geval niet in paniek te raken en direct aan je volgende bleeksessie te beginnen. Je loopt daarmee het risico om te overbleken. Vergelijk het met de onnatuurlijke huidskleur die je krijgt als je te vaak naar de zonnebank gaat.

2. Pijn tijdens en/of na het bleken

In de regel voel je weinig tijdens of na het bleken van je tanden. Toch bestaat de kans dat er pijntjes optreden.

In bleekproducten uit de directe verkoop kan er niet echt iets mis gaan. Het percentage waterstofperoxide is dusdanig laag dat het je tanden niet schaadt.

Bij bleekmiddelen van een medisch kliniek of tandarts zijn de concentraties van werkzame stoffen hoger.

Heb je gevoelige of ongezonde tanden? Dan kun je op bepaalde plekken last krijgen van je tanden na het bleken.

Belangrijk is om direct in te grijpen zodra de pijn langer dan 24 uur aanhoudt.

3. Dode tanden en stifttanden kleuren niet mee

Dode tanden en stifttanden kun je niet extern (van buitenaf) bleken, omdat ze gewoonweg niet mee kleuren. Je kunt deze wel op andere manieren witten, maar het heeft niet altijd het gewenste effect.

Dode tanden kun je alleen van binnenuit bleken. Dit staat ook wel bekend als “avitaal bleken” of “intern bleken”.

Een tandarts kan deze speciale behandeling uitvoeren.

Hiervoor vult hij de dode tand op met een speciale bleekgel dat bestaat uit natriumperboraat. De dode tand krijgt binnen enkele dagen z’n witte kleur terug. De witte tint verschilt echter van tand tot tand en is vaak niet de exacte kleur van je overige tanden.

Een kleurverschil blijft, zeker als je de rest van je tanden extern hebt gebleekt.

Om een stifttand te kleuren moet je de gehele stifttand in dezelfde tint als de rest van je tanden moet vervangen. De stifttand is net als het bleken van een dode tand bijna altijd te onderscheiden van de rest van je tanden.

Wees je bewust dat een dode tand of stifttand niet dezelfde witte tint krijgen.

Heb je een dode tand of stifttand en wil je alle tanden netjes in een witte kleur krijgen?

Dan is het beter om voor facings te kiezen. Een facing is een dun laagje dat je over je tanden kunt laten plaatsen. Facings verhullen je verkleurde tanden achter een wit schildje en kunnen ook oneffenheden verbergen.

4. Verschil in (het beloofde) resultaat

Je kan niet van tevoren weten hoe je tanden er na het bleken precies uitzien.

Door middel van kleurstaafjes zie je wel de tint waar je samen met de tandarts of bleekspecialist op uit wil komen.

Ongetwijfeld maakt de specialist waar je voor kiest grote beloftes over het resultaat.

Staar je hier echter niet blind op en doe je onderzoek. Maar, wees vooral behoed op het feit dat na het bleken je tanden er minder of zelfs te wit uitzien.

5. Tanden blijven niet voor altijd wit

Net als dat je rekening moet houden dat het resultaat per persoon en gebit verschilt, is het goed om te weten dat je tanden na het bleken niet voor eeuwig de witte kleur behouden.

Je tanden kunnen gemiddeld 6 maanden tot 2 jaar wit blijven na het bleken.

Echter verkleuren je tanden in de loop van de periode.

Dit is een natuurlijk proces en niet tegen te gaan.

Je kunt dit wel zoveel mogelijk uitstellen door je tanden schoon te houden en bepaalde voedingswaren te vermijden zoals koffie, thee en wijn.

Hoe veilig is tanden bleken voor je gezondheid?

De huidige wet-, en regelgeving zorgt voor controle in de markt; agressieve bleekproducten zijn in de EU niet toegestaan.

Alleen tandartsen en medische klinieken mogen tandbleekmiddelen met een gehalte tot 6% waterstofperoxide toepassen.

Bleekmiddelen die je bij de drogist of online winkels koopt mogen niet meer dan 0,1% waterstofperoxide bevatten. Deze gehalte is veilig en schaad je gezondheid niet.

Verder beperkt de behandeling zich alleen tot de mond. De werkzame stoffen in bleekmiddelen zijn van dusdanig laag niveau dat je gezondheid geen gevaar loopt.

Is het veilig om je regelmatig je tanden te bleken?

Met de juiste voorzorgsmaatregelen en supervisie kan het geen kwaad om met enige regelmaat je tanden te bleken.

Maar net zoals met alles; overdaad schaadt.

Plak niet iedere dag bleekstrips op je tanden. Laat niet maandelijks je tanden professioneel bleken. Dit is natuurlijk slecht voor je gebit.

Bleken verhoogt de gevoeligheid omdat het de interne kanalen van je tanden en kiezen openmaakt.

Overmatig bleken komt helaas regelmatig voor. In landen zoals Amerika gaat men extreem wit. Laat je niet verleiden en houd het in balans.

Hoe veilig zijn producten om zelf te bleken?

Je kunt zelf je tanden witter maken door middel van bijvoorbeeld bleekstrips of zelf bleekproducten. Je kunt dit kopen bij drogisterijen of online winkels.

De bleekmiddelen die je in Nederland in de winkels koopt bevatten minder dan 0,1% waterstofperoxide. Deze bleekmiddelen kunnen geen kwaad omdat de gehalte waterstofperoxide dusdanig laag is.

Het enige waar je op moet letten is de instructie van het product goed opvolgen.

Hoe veilig is het om tanden te bleken bij beautysalon i.p.v de tandarts?

Je kunt je tanden laten bleken door de:

 • Tandarts
 • Mondhygienist
 • Schoonheidsspecialist

Vrijgevestigde mondhygiënisten en schoonheidsspecialisten mogen alleen tandbleekmiddelen gebruiken die maximaal 0,1% waterstofperoxide bevatten. Deze concentratie waterstofperoxide is dusdanig laag dat het je tanden niet schaadt.

Mondhygiënisten die vanuit een medisch kliniek of tandartspraktijk werken mogen tandbleekproducten gebruiken die maximaal 6% waterstofperoxide bevatten. De mondhygiënist gebruikt hier weliswaar hogere concentraties, maar valt onder supervisie van een tandarts.

Het is dus veilig om een behandeling te doen bij een mondhygiënist of schoonheidsspecialist.

De reden om te kiezen tussen een tandarts, mondhygiënist of schoonheidsspecialist is o.a. Vanwege de prijs. De prijs bij de tandarts is hoger en is niet voor iedereen toegankelijk.

Wanneer is het niet veilig om je tanden te bleken?

In de onderstaande gevallen is het raadzaam om eerst je tandarts te raadplegen alvoren je gaat bleken, omdat je tanden mogelijk niet geschikt voor je is:

 • Je bent jonger dan 18 jaar
 • Je hebt gevoelige tanden
 • Je hebt terugtrekkend tandvlees
 • Je hebt gevoelig tandvlees
 • Je bent gevoelig voor waterstofperoxide
 • Je hebt gaatjes in je kiezen
 • Je hebt zichtbaar last van ontkalking (decalcificatie)
 • Je hebt zichtbare plastic vullingen of kronen
 • Je bent zwanger of geeft borstvoeding

Is bleken veilig voor tanden met vullingen of hechting?

Het bleken van je tanden, mits verantwoord, beschadigt je tanden niet. Bestaande vullingen, hechtingen, bruggen, veneers (facings) en kronen blijven onbeschadigd na een bleekbehandeling.

Echter, dergelijke herstellingen aan je tanden kleuren niet mee.

Het is dus niet mogelijk om bijvoorbeeld een stifttand te bleken. De stifttand behoudt z’n oorspronkelijke kleur terwijl de rest van je tanden witter worden. In dit geval is het bleken van je tanden niet zinvol omdat je na de behandeling kleurverschil ziet.

Kan tanden bleken je tandglazuur aantasten?

Nee, er is tot zover geen bewijs dat een bleekbehandeling je tandglazuur beschadigt. Het bleekmiddel dat wordt gebruikt heeft geen effect op je tandoppervlak. Het maakt het bijvoorbeeld niet week of zacht.

Wat zegt de wetgeving over veilig tanden bleken?

Je hebt als consument twee manieren om je tanden te bleken:

 1. Zelf bleken met tandbleekproducten van gezondheids-, en/of cosmeticawinkels
 2. Laten bleken via een bleekkliniek of tandarts

Een lange tijd was het in Nederland vrij om producten en diensten aan te bieden om je tanden te bleken. Voor de cosmetische tandheelkunde was dit booming business.

Je kon zonder enige vorm van professionele training of vergunning een tandenbleekkliniek opzetten of bleekproducten verkopen.

Dit was natuurlijk geen houdbare situatie. Het gebit is een sterk maar tegelijkertijd ook een gevoelig onderdeel van je lichaam. Onnatuurlijke veranderingen die je aanbrengt gaan altijd samen met risico’s.

Er ontstonden misstanden in de markt; bleekmiddelen waren agressief, verkopers kenden hun eigen producten niet en zogenaamde bleekspecialisten wisten niet wat ze deden.

Waterstofperoxide in tandbleekmiddelen

Om de veiligheid van de consument te waarborgen werd er in 2012 een wet ingevoerd. De wet houdt in dat het percentage waterstofperoxide (de stof die nodig is om je tanden witter te maken) in tandenbleekproducten tussen 0,1% en 6% mag zijn.

Daarnaast mogen alleen medische klinieken en tandartsen deze producten onder speciale regels toepassen.

Een tandenbleekmiddel onder de 0,1% waterstofperoxide blijft toegestaan voor de directe verkoop aan de consument.

Deze regels zorgen voor jou als consument voor meer zekerheid. Je hebt loopt nu minder risico om een middel te kopen wat, zonder het te weten, schadelijk is voor je tanden.

De lagere percentage waterstofperoxide betekent echter dat producten voor de directe verkoop minder effectief werken en de behandeling bij een tandarts langer duurt. Dit zorgt voor hogere kosten en die worden weer doorberekend aan jou, de consument.

Kortom; de regels scherpen de veiligheid aan maar zorgen ook voor een verhoging van de prijzen.

Een reactie plaatsen