Doet tanden bleken pijn?

De vraag die bijna iedereen zich afvraagt; “doet het bleken van tanden pijn?”. Dit is ook helemaal geen gekke vraag want u leest en hoort overal (op internet) de verhalen van mensen bij wie tanden bleken een pijnlijk proces is geweest. Is het echt zo dat ‘wie mooi wilt zijn, pijn moet leiden’?

Is tanden bleken pijnlijk?

Het antwoord hierop is ja en nee. Tanden bleken hoeft geen pijn te doen mits u uwzelf goed informeert over alle mogelijkheden en bijwerkingen. In de tijd dat het bleken van tanden alleen door een tandarts werd uitgevoerd, was het vaak zo dat patiënten na een bleekbehandeling last hadden van gevoelige tanden of pijn aan het tandvlees. Dit kwam voornamelijk door de agressieve bleekmiddelen die destijds gebruikt werden.

Tegenwoordig zijn bleekklinieken en tandartsen volledig op de hoogte van alle bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen. Als u bijvoorbeeld ontzettend gevoelig tandvlees heeft, dan is het geen goed idee om uw tanden te bleken. Dit wordt dan ook afgeraden door een specialist.

Producten waarmee u zelf uw tanden kunt bleken bevatten doorgaans middelen die overgevoeligheid van het gebit tegen gaat. Het is logischerwijs verstandig om de exacte instructies op te volgen.

In de meegeleverde instructies staat hoe vaak u uw tanden met het product mag bleken. De waterstofperoxide dat verwerkt is in het bleekmiddel zorgt voor de witte tint van uw tanden. Overmatig bleken (en dus gebruik van waterstofperoxide) kan leiden tot overgevoeligheid van het tandvlees.

In de regel doet tanden bleken dus geen pijn. Het kan wel pijn doen als u bijvoorbeeld last heeft van gevoelige tanden (of tandvlees), tandbederf en gaatjes.

Witte tanden zonder pijn te leiden?

Wilt u witte tanden zonder te bleken? Bekijk dan de mogelijkheden om natuurlijk uw tanden te bleken met bijvoorbeeld fruit of whitening tandpasta. Daarnaast heeft u ook de mogelijkheid om tandkleurige schildjes op uw tanden aan te brengen, de zogenaamde “Facings“.

Een reactie plaatsen