Last van een slechte adem? Poets je tong

Een slechte adem, iedereen heeft er weleens last van. De een nog meer dan de ander. Een stinkende adem maakt ons onzeker. U weet zelf hoe het is als u met iemand praat die niet fris uit zijn of haar mond ruikt. Het is gewoon vervelend en we willen hier vanaf! Lees hoe u een slechte adem kunt verhelpen.

Wat is de oorzaak van een slechte adem?

Laten we eerst beginnen om kort te kijken wat de oorzaken zijn van een slechte adem. Het is belangrijk om de bron van het probleem te begrijpen zodat u hier iets tegen kunt doen. Er zijn veel verschillende oorzaken voor een slechte adem, dus we kijken naar de meest voorkomende redenen:

1. Voeding

Bepaalde soorten voedsel veroorzaken een slechte adem. Dit kan voedsel zijn dat van zichzelf al minder lekker ruikt of pas begint te stinken zodra u deze in uw mond stopt. Denk bijvoorbeeld aan kaas, uien, knoflook, melk en ook aan voedsel waarin dit is verwerkt.

2. Ziekte

Als u verkouden bent ruikt u meestal ook niet fris uit uw mond. Het kan ook zijn dat u een wondje in uw mond heeft. Als u chronisch lijdt aan een slechte adem, raadpleeg dan uw tandarts of huisarts.

3. Onvoldoende mondhygiëne

Een slechte adem kan ook ontstaan door het slecht verzorgen van uw mond en gebit. Als u bijvoorbeeld uw tanden onvoldoende of te kort poetst blijven er restjes achter in uw mond. Bacteriën gaan zich ophopen en na verloop van tijd begint uw mond te ruiken. Spoel uw mond daarom na iedere maaltijd met (mond)water.

4. Bacteriën op de tong

Aanslag op de tongDe hoofdoorzaak voor een slechte adem is de aanslag op de tong. Hier bevinden zich namelijk de meeste bacteriën die zorgen voor een stinkende adem. U kunt deze bacteriën herkennen aan het dunne witte laagje op de tong (tongbeslag). Het tongbeslag bevat ontzettend veel slechte bacteriën.

De oplossing: poets uw tong!

Nu we weten dat bijna 90% van de oorzaken voor een slechte adem voortkomt uit bacteriën op de tong, kunnen we het probleem grotendeels verhelpen.

Poets nadat u uw tanden heeft gepoetst ook even uw tong mee. Poets met uw tandenborstel eerst enkele malen heen en weer (achter naar voren en terug) en probeer ook het achterste van uw tong mee te borstelen. Dit zal in het begin even wennen zijn. Daarna poetst u enkele keren alleen van achter (uw tong) naar voor.

Als u gelijk een whitening tandpasta gebruikt slaat u twee vliegen in een klap; Een frisse adem en gezonde witte tanden!

Kokhalzen

Hoogstwaarschijnlijk gaat u in het begin flink kokhalzen. Hier moet u echt even doorheen want na een aantal keer raakt u gewend aan het kokhalzen. Tijdens het kokhalzen komt ook veel slijm (en bacteriën) mee die u weer kunt uitspugen. Als u dit gevoel heel vervelend vindt, poets dan niet te ver achter in uw tong.

Tongborstel

U kunt ook speciale tongborstels of tongschrapers kopen. Dit zijn speciale borstels om uw tong te poetsen. Sommige tandenborstels zijn ook aan de bortselkop voorzien van een tongborstel.

Mondwater

Mondwater heeft een tijdelijk effect maar lost het probleem van een slechte adem niet op. Gebruik mondwater om uw mond te spoelen na een maaltijd of na het tanden poetsen. Zie het absoluut niet als een oplossing tegen een slechte adem!

Een reactie plaatsen