Wat is de oorzaak van gele tanden?

Iedereen heeft er mee te maken; gele tanden. Uw gebit is uw persoonlijke visitekaartje. Een mooi en schoon gebit wekt de indruk dat u een zelfvertrouwd en gezond persoon bent. Gele tanden zijn daarom een van de top 10 ergernissen van het menselijk lichaam.

Gele tanden

De tekenen van tandverkleuring in het gebit zijn vrij duidelijk; geel, verkleurd, vlekkerig en bij sommige mensen zelfs zwarte puntjes op de tanden. Het is raadzaam om te weten welke oorzaken zorgen voor gele tanden en wat u kunt doen om dit zoveel mogelijk tegen te gaan.

Wat veroorzaakt gele tanden?

Gele tanden kunnen veroorzaakt worden door verschillende invloeden die u al dan niet zelf in de hand heeft. Hieronder staan de meest bekende en voorkomende oorzaken voor gele tanden:

Gele tanden door uw leeftijd

Er bestaat een directe correlatie tussen leeftijd en de mate van tandverkleuring. Hoe ouder uw leeftijd hoe geler uw tanden. Jonge mensen zien daarom sneller resultaat na het tanden bleken dan volwassenen. Mensen boven de 40 hebben vaak meerdere tanden bleek behandelingen nodig alvorens de gele tandenkleur is vervaagd. U kunt uiteraard weinig tegen de invloed van uw leeftijd doen maar een goede zorg van uw gebit houdt uw tanden in topconditie.

Gele tanden door eten & drinken

Wat u eet en drinkt bepaalt voor een groot deel ook de tandverkleuring. Het is algemeen bekend dat bepaalde soorten voedsel en drank zorgt voor een verkleuring van uw tanden. U kunt het best de volgende etenswaren vermijden en/of minderen:

 • Koffie
 • Thee
 • Rode wijn
 • Frisdranken (cola, fanta etc.)

Het gebruik van fruit daartegen kan zeer goed werken tegen de verkleuring van tanden. Door bijvoorbeeld citrusvruchten eten kunt u uw tanden op natuurlijke wijze bleken.

Gele tanden door roken

Mensen die langdurig roken hebben een bepaalde geel/zwarte aanslag op hun tanden, ook wel bekend als de zogenaamde rokers-tanden. Nicotine laat een donkerbruine substantie achter op de tanden die zich na verloop van tijd diep gaat nestelen in het gebit. Hoe langer u rookt, hoe lastiger het wordt om de tandverkleuring te verhelpen.

Gele tanden bepaald door genen

Genen kunnen een invloed hebben op de witheid van uw tanden. Hierdoor hebben sommige mensen al mooie witte tanden vanaf de geboorte. De genen kunnen ook bepalend zijn hoe snel de tanden geel worden.

Gele tanden door medische behandelingen

Bepaalde medische behandelingen kunnen zorgen voor tandverkleuring. Hierbij kunt u ook denken aan het gebruik van bepaalde medicijnen.

Gele tanden behandelen?

De snelste manier om gele tanden en tandverkleuring te verhelpen is door uw tanden te laten bleken. Hiertoe heeft u verschillende opties, afhankelijk van de mate waarin uw tanden zijn verkleurd:

Tanden bleken bij een tandarts

Kies voor deze optie wanneer uw tanden sterk zijn verkleurd en niet kunt behandelen middels een thuis bleek methode. De tandarts bepaalt op basis van de verkleuring van uw tanden welke methode het beste is om uw tanden te bleken. Dit is de meest prijzige optie.

Zelf uw tanden bleken

Dit is de meest voordelige optie. U koopt een thuis bleek set waarmee u in uw eigen tijd uw tanden kunt bleken. Deze behandeling is geschikt voor de meeste mensen. Een thuis bleek set is verkrijgbaar in de drogist maar ook zeer voordelig online te bestellen.

Gele tanden voorkomen

Uiteraard kunt u er zelf voor zorgen om gele tanden en tandverkleuring zoveel mogelijk te voorkomen. Het is altijd beter om te gele tanden te voorkomen dan achteraf te behandelen. Het is daarnaast niet moeilijk om te doen, het vraagt alleen een kleine verandering in uw gewoontes en levensstijl.

 • Poets minimaal 2 tot 3 keer per dag uw tanden waarbij u rekening houdt met een poetsbeurt van 5 minuten
 • Poets, flos en/of spoel uw tanden kort na iedere maaltijd (om etensresten te verwijderen en bacteriën geen kans te geven)
 • Maak gebruik van een elektrische tandenborstel om uw tanden te poetsen. Elektrische tandenborstels kunnen uw tanden beter reinigen
 • Ga ieder halfjaar naar de tandarts voor controle en vraag of uw gebit schoongemaakt kan worden
 • Probeer minder of indien mogelijk geheel te stoppen met roken (het is lastig, maar mogelijk!)
 • Begin al vroeg met het minderen van snoep eten. Ook kinderen zo weinig mogelijk laten snoepen
 • Drink koffie, thee en rode wijn met mate

Door het bovenstaande advies op te volgen kunt u tandverkleuring zo veel mogelijk voorkomen.

Een reactie plaatsen