Wat zijn facings?

In esthetische tandheelkunde worden facings toegepast om een gebit mooier te maken. Een mooi gebit bestaat behalve uit schone en witte tanden, ook uit ook rechte tanden die gelijkmatig verdeeld zijn over het gebit. Echter beschikt niet iedereen van nature over een mooi recht gebit.

Witte tanden met facings

Het gebruik van facings is een uitstekende optie om uw tanden een natuurlijk mooie uitstraling te geven. Een facing wordt afgestemd op de kleur van uw tanden waardoor u facings bijna niet kunt onderscheiden van uw echte tanden. Er zijn twee mogelijke opties; porseleinen facings en composiet facings.

Wat zijn facings?

Facings zijn dunne tandvormige schildjes die speciaal gemaakt zijn om aan de voorkant van de tanden geplakt te worden. Een facing wordt vervaardigt uit composiet of porselein materiaal.

Zowel composiet als porseleinen facings hebben een eigen voor,- en nadeel. Een specialist of tandarts kan u, op basis van uw eigen gebit en persoonlijke wensen, adviseren welke type facing het meest geschikt voor uw tanden is.

Waarom facings?

Facings worden toegepast om de tanden te verfraaien, bijvoorbeeld in het geval van een gebroken. Facings worden ook gebruikt voor tanden bleken, waarbij witte schildjes op de voortanden worden geplaatst.

Facings worden o.a. gebruikt voor:

  • Repareren van (gebroken) tanden
  • Herstellen van scheve tanden
  • Dicht maken van spleetjes tussen de (voor)tanden
  • Wit maken van gekleurde tanden

Porseleinen facings

Porseleinen facings lijken visueel sterk op echte tanden. Het toepassen van porseleinen facings geeft het het meest natuurlijke effect op de tanden. Porselein is van nature vrij broos maar juist ontzettend sterk wanneer deze gebonden wordt met de structuur van een tand. Porseleinen facings worden gemaakt in een tandtechnisch laboratorium en speciaal afgestemd op uw gebit. De uitvoering van een porseleinen facing neemt meer tijd in beslag in vergelijking met composiet facings.

Het fabriceren van porseleinen facings en de langere behandelingstijd zorgen ervoor dat de prijzen van porceleinen facings hoger liggen dan composiet facings.

Composiet facings

Composiet facings zijn schildjes vervaardigt uit composiet in de kleur van een tand. Composiet facings zijn ten opzichte van porseleinen facings makkelijker te plaatsen. Het composiet materiaal is minder duurzaam dan porselein. De fabricagekosten liggen hierdoor lager.

De kortere behandelingstijd gecombineerd met de lagere fabricagekosten maken composiet facings een voordeliger alternatief voor porseleinen facings.

Wat kosten porseleinen of composiet facings?

De kosten voor het plaatsen van facings hangt af van uw behoefte, gebit en situatie. U gaat hiervoor eerst door een intakegesprek met een tandarts of kliniek. Een intake gesprek is vaak gratis bij een complete behandeling. Gemiddeld betaalt u rond de 100 euro voor composiet facings en 400 á 500 euro voor porseleinen facings. Het is bij sommige zorgverzekeraars zelfs mogelijk om een gedeelte van de kosten vergoed te krijgen.

De kosten voor facings zijn afhankelijk van de type facing die u kiest. Porseleinen facings zijn sterk, duurzaam en over het algemeen kwalitatief beter dan composiet facings. De prijzen van porseleinen facings liggen hierdoor hoger.

Naast de kosten voor de facings betaalt u doorgaans ook nog de behandelingskosten van uw tandarts of kliniek. Voor de uitvoering van porseleinen facings heeft u een langere behandelingstijd nodig en betaalt u dus ook meer in vergelijking met de uitvoering van composiet facings.

Houd er rekening mee dat composiet facings minder lang mee gaan, waardoor u in de loop van tijd meerdere behandelingen nodig heeft en uiteindelijk meer kosten maakt.

Overzicht Facings kosten

Het onderstaand overzicht geeft u een globaal beeld wat het plaatsen van facings kost. Informeer of uw tandarts ook facings plaatst of vind een kliniek in uw eigen stad.

  • Porseleinen facings vanaf €500,-
  • Composiet facings: vanaf €125,-

Worden facings vergoed door mijn verzekering?

Sommige verzekeraars vergoeden (gedeeltelijk) de kosten voor het plaatsen van Facings. Het betreft hier uiteraard een cosmetische ingreep, die niet bij alle zorgverzekeraars in het pakket zit. Bekijk hier of uw facings worden vergoed.

De belastingdienst heeft een regeling waarbij u de behandelingskosten voor een gedeelte kan aftrekken van uw belastingaangifte. Informeer bij de belastingdienst of u hiervoor ook in aanmerking komt.

2 gedachten over “Wat zijn facings?

  1. Vorig jaar bij een aanrijding waren voortanden beschadigd. Via de verzekering kosteloos facings geplaatst. Zijn nu heel mooi, zou niet anders willen. Maar krijg ook soms de opmerking dat mijn tanden nep lijken.

  2. Je kunt facings vooral bij oudere mensen goed zien. De tanden lijken dan super gaaf en heel mooi, bijna onnatuurlijk. Ik weet niet of ik het zelf zou doen, omdat ik gevoelige tanden heb en het plaatsen nog wel eens pijnlijk kan zijn.

Een reactie plaatsen